Welkom!

Welkom bij Jezelf op één: het online programma waarin jij gaat leren net zo goed voor jezelf te zorgen als voor anderen om zo de optimale omstandigheden te creëren voor jouw herstel.

Waarom dit programma?
Ik heb dit programma ontwikkeld voor vrouwen met aanhoudende of terugkerende lichamelijke klachten, die in het medische circuit geen oplossing vonden. Daar waar lichamelijke klachten geen duidelijke medische verklaring hebben; niet gepaard gaan met aantoonbare afwijkingen in het lichaam, kan het zinvol zijn de klachten in een breder perspectief te plaatsen. Een lichamelijke klacht is zelden puur het resultaat van een lichamelijke disbalans. Ons lijf is, via ons zenuwstelsel, hormonen en afweersysteem, verbonden met ons hoofd. Ook zijn we als mens niet los te zien van onze omgeving.

Mij viel het op dat veel van de vrouwen die ik sprak, die worstelden met onverklaarde klachten, dezelfde eigenschappen hadden. Ze werden door anderen omschreven als zorgzaam, betrouwbaar en zelfstandig. Ze hadden een groot verantwoordelijkheidsgevoel, stonden altijd klaar voor anderen, maar vroegen zelf nooit om hulp. Eigenschappen die ik bij mezelf overigens ook herkende. Eigenschappen die ook een keerzijde hebben, namelijk: jezelf uit het oog verliezen en over je eigen grenzen gaan, omdat je volledig op anderen gericht bent. Ik kwam erachter dat dit een patroon is dat lichamelijke klachten kan veroorzaken en herstel kan belemmeren. Zo’n patroon maakt het lastig om praktische adviezen als “neem genoeg rust” of “geef je grenzen aan” toe te (blijven) passen. Daarom ontwikkelde ik dit programma; om jou te helpen dit patroon bij de kern aan te pakken en vervolgens de praktische stappen te zetten die nodig zijn om jouw lichaam de kans te geven om te herstellen.

Hoe werkt de online leeromgeving?
In de video hieronder stel ik mezelf nog even voor en vertel ik een aantal praktische zaken over het programma.

Belangrijk om te weten: als je op de titel van een module in het menu links klikt, kom je bij de inleiding. Hier beschrijf ik kort waar de module over gaat. Door op de afbeelding te klikken, vind je hier ook het werkboek dat bij de betreffende module hoort.

Bij de opdrachten in het werkboek zie je icoontjes staan. Die geven aan wat voor soort opdracht het is:

Alle iconen

Eenmalig: deze oefening is gemaakt om eenmalig te doen
Herhaling: deze oefening is gemaakt om vaker te herhalen of zelfs dagelijks toe te passen
Reflectie & schrijven: deze oefening is bedoeld om te reflecteren en je antwoorden voor jezelf op te schrijven
Registratie: deze oefening is bedoeld om iets (dagelijks) te registreren/ bij te houden
Toepassen: deze oefening is bedoeld om iets te gaan doen, toepassen of veranderen